Forleden læste jeg en artikel på dr.dk som handlede om hvor meget drikkevand, vi som forbrugere kunne være med til at spare for sprøjtegifte, ved at købe økologisk. Det er selvfølgelig gammel viden, at økologiske fødevarer er med til at beskytte det danske drikkevand, men jeg var nok ikke helt klar over omfanget.

Jeg har helt fra min studietid handlet økologisk og gør det stadigvæk. Det er i dag en naturlig del af familiens spisevaner at købe og spise økologiske fødevarer.

Med fare for at fremstå selv-fed og hellig, så var det at købe økologisk allerede et valg, min kone og jeg tog i vores studietid, fordi vi også den gang var bekymret for effekterne af sprøjtegifte.

På hjemmesiden iloveoko.dk fremgår der 10 gode grunde til at vælge økologi:

  1. Du får mad uden rester af sprøjtegifte.
  2. Du får mad med mere smag.
  3. Du får rene varer uden sminke.
  4. Økologiske dyr har bedre forhold.
  5. Økologi er godt for vores grundvand.
  6. Bevar en rig og ren natur.
  7. Naturlig mad er sund fornuft.
  8. Nej tak til gensplejset mad.
  9. Ø-mærket står for grundig kontrol.
  10. Økologi er godt for ulande.

Hvilke grunde, du måtte have for at købe økologisk, er dine egne, men jeg synes, at du selv skulle prøve at regne på, hvor meget drikkevand, der undgår sprøjtegifte, når du køber økologisk ind. Klik på linket og test dig selv. Af siden fremgår det, at man sparer 200 liter drikkevand for sprøjterester ved at købe en liter økologisk mælk og 3000 liter drikkevand ved at købe et kilo økologisk oksekød.

Vi kan gøre en forskel ved at vælge økologiske produkter, når vi handler ind. Begynd i det små og byt mælken ud med økologisk mælk. Næste gang havregryn står på indkøbslisten, så køb den økologiske i stedet for den konventionelle, så sparer du 600 liter. Små ændringer har en stor betydning for naturen og for vores fremtid.

Med venlige hilsner,
Emil Raun