“Nej, der er bønner i dåsen”.

Det var det svar, jeg fik, en dag til spørgsmålet: “Er der kaffe på kanden”? En helt tilfældig dag, hvor jeg var på vej hjem, kom jeg til at tænke på, at jeg var tæt på en god ven, som faktisk boede på vejen hjem. Så jeg ringede til ham for at spørge “Er der kaffe på kanden”?

Og svaret “Nej, der er bønner i dåsen” er faktisk et meget godt udtryk for den “kaffebølge” som i disse år ruller hen over Danmark. Jeg synes faktisk, at “kaffebølgen” er en af de bedste af de nye trends, fordi jeg elsker god kaffe.

Når en ny trend rammer Danmark, bliver det også vigtigt at ikke at gå ned på udstyr. Og tak skæbne… det gør min ven bestemt heller ikke. Da jeg kommer ind i hans køkken, står den der på køkkenbordet: Den ultimative kaffe/espresso/café latte/Cappuccino/ Cortado/Macchiato-maskine. Nu er spørgsmålet så bare, hvad jeg skal have? Espresso? Café latte? Cappuccino? Cortado? Macchiato? En stor eller lille? Mild eller stærk? Det var som at stå på Starbucks.

De første ti minutter gik med at fortælle om alle de forskellige funktioner: Mælke-skummer, driftssikkerhed, dampkapacitet, temperaturstabilitet, simultant bryg og damp, gruppehoved i forkromet messing, vandudtag for kogende vand, vibrationspumpe osv. osv. – Alt i alt en maskine til det perfekte resultat og en intensiv kaffearoma, som skaber den personlige kaffeoplevelse.

Han var og er tydeligvis stolt af og glad for maskinen – og jeg er faktisk lidt misundelig. Min interimistiske kogekedel med tilhørende håndbetjent kaffekværn og kaffekande med stempel, er intet match for denne super-maskine.

Men det allerbedste ved min ven er, at han giver sig tid til at være sammen med mig, selv om det kun er i 20 minutter – når der tid til det. Det er måske derfor vi – i hver vores ellers travle hverdag – stadigvæk er venner efter så mange år. De 20 minutter betyder utroligt meget og tusinde tak for dem!

Med kærligste hilsner, Emil Raun

PS: Kaffen smagte fantastisk :-)